marți, 25 septembrie 2007

Uniforme la scoala, din nou?

OK, tin minte cat de bucuros am fost cand nu a mai trebuit sa mai port uniforma dar nah, se pare ca din nou va trebui purtata uniforma. O ordonanta de minister parca a fost emisa pe 15 septembrie si spune ca toate scolile si liceele trebuie sa aiba un semn distinctiv si implicit este promovata uniforma. Au fost reportaje pe la televizor referitor la unele uniforme, majoritatea la scolile primare, ce costau cam 40-50 Lei. Nu e o suma mare dar totusi sunt familii care se chinuie si asa si tocmai am vorbit cu o eleva de liceu si mi-a spus ca o ajung cam 350 Lei manualele. Hmmmm, deci avem din start vreo 400 lei care trebuie cheltuiti, cam multisor pentru liceu si scoala generala. Oricum, avem scoli si licee cu instalatii sanitare de tot ca@#$ si totusi ne bagam sa obligam parintii sa cumpere uniforme. Nu prea mi se pare cinstit. Oricum, exista si o parte buna in asta, macar putina egalitate va fi promovata intre elevi. Inca un lucru, din cate stiu eu uniformele mai trebuiesc si spalate, deci probabil trebuie cumparate 2 seturi. Din nou bani, bani si iar bani plus n-spe obiecte fara sens la liceu. Eh, Romania noastra iubita se ia putin si dupa strainatate, ordonante similare fiind realitate in unele orase insa nu peste tot e obligatorie uniforma, la noi o sa cam devina. De abia astept sa trag o fuga prin fostul meu liceu sa vad ce uniforma urata a fost propusa si aprobata, probabil cu tenta comunista caci profesorii de pe acolo cam asa au mentalitatea, nu toti, majoritatea covarsitoare.

3 comentarii:

my north shadow spunea...

"Oricum, exista si o parte buna in asta, macar putina egalitate va fi promovata intre elevi."

egalitate prin impunerea unui aspect plat, sters, nu e o "parte buna" ci o adevarata eroare, sora cu inregimentarea. Faptul ca unii se imbraca mai bine, mai scump si altii mai ieftin, mai urat sau mai prost nu se rezolva prin impunerea uniformelor ci prin cresterea nivelului de trai - astfel vor avea toti acces la haine cel putin rezonabile. Si apoi daca un elev de liceu se simte inferior pe motiv de haine, atunci isi merita soarta pentru ca inseamna ca atat il duce capu'. Egalitatea ar trebui sa se refere la accesul la performantza, net, carti calumea, activitati extrasc. pe care elevii sa si le poata alege de buna voie si care sa fie debarasate de atmosfera comunista a "clubului scolar".O alta motivatie pentru introducerea uniformelor ar fi aceea ca unii elevi exagereaza cu atitudinea vestimentara. Pai intr-o lume gri si plata (ca Romania) cred ca este bine faptul ca unii, prin felul in care se imbraca demonstreaza ca partin unui curent sau ca sunt in stare sa-si creeze un anumit look. Si n-am vazut nici un prof (care nu este impotent sau gay) sa fie deranjat de o tipa cu o fusta scurta. Si daca un elev vine cu tot lobul urechii plin de cercei nu vad de ce vro babaciune de prof. sau profa sa fie deranjat/a. Faptul ca este deranjat de un astfel de look este un semn al intolerantei romanilor si al inchistarii in pareri comuniste. Cati profi nu sunt deranjati de look-ul elevilor?!...dar cati profi ii stimuleaza pe elevi sa gandesca (altfel decat prin niste probleme sterile date ca tema pentru acasa).Iata deci cum in relatia elev-profesor capra vicinului (adica a elevului) trebuie sa moara. Modelul colegiilor si facultatilor de renume din strainatate nu este aplicabil pentru ca ele au renume adevarat, (nu neaparat vechime) si nici nu sunt ca niste vedete de iarmaroc (asa cum este cazul multor "colegii de renume" la noi). La noi nu exista inca volori specifice unui liceu, la care sa aderi, si concomintent cu asta sa accepti si uniforma ca simbol. Inca o data, se pare ca la romani realitatea altora este inteleasa pe jumatate, iar aplicarea ei la noi se face in virtutea unei regresii si a unei intolerante de doi bani.

Adrian spunea...

Eu am avut contact cu mai multe unitati de invatamant chiar de renume din strainatate si totusi sustin ca o uniforma este un lucru bun care chiar promoveaza acea gandire pe care o ataci la faza cu atat il duce capul. Imi pare rau dar gresesti prin simplu motiv ca probabil nu stii ce inseamna intimidarea cauzata de unele haine mult mai scumpe ca ale tale.

my north shadow spunea...

:)) :)) :)) ghetele pe care le port zilnic le am de acum 3 ani,si o alta pereche de acum 2 ani, merg cu metroul, blugii sunt motor la reduceri 50 lei, camasa de la miniprix 25 lei, hanorac nou 50 lei luat in primavara. Tricouri: nu sar de 15-17 de lei unul ca nu sunt dispus sa dau mai mult numai ca sa platesc brandul. Deci n-ai nimerit-o. Nici una nu e de vreo firma care sa sara in ochi, si nici vreo gagica nu mi-a dat cu flit pt ca nu port super haine. Mi-au zis vreo cativa ca nu sunt "prea prezentabil",pacat ca ei sunt ratati cu adevarat iar eu imi vad de treaba.Cum adica sa te intimideze careva prin haine? Pai mai bine vedem care are mai multa minte in cap, si daca are mai multa nu ma intimideaza ci il apreciez, iar daca doar hainele sunt valoarea aceluia, inseamna ca nu avem nimic in comun, iar mai mult decat chestii profesionale nu avem ce discuta.