vineri, 22 iunie 2007

Dependenta de Jocuri Video - O Boala Psihica

Un grup de doctori din America au format o coalitie cu scopul de a cataloga dependenta de jocuri video ca o boala psihica. Motivul? Tratamentul sa poata fi acoperit macar o parte din asigurarea medicala. O luna de tratament la un centru specializat costa cam 5000 dolari in medie deci din nou totul se rezuma la bani. Doctorii ofera si simptome pentru aceasta "boala": oboseala, individul sta in casa de obicei in camera sa singur, nu mai are prieteni, notele de la scoala sunt din ce in ce mai mici si daca ii este amenintat jocul devine violent.

Sunt foarte multe cazuri in care s-a determinat oficial ca motivul pentru care s-a intamplat o tragedie sau un fapt foarte grav a fost determinat de un joc. Problema nu este ca jocurile ar fi prea violente chiar daca unele ca Manhunt 2 cam depasesc limita. Problema este ca se formeaza o dependanta similara si (unii cred) chiar mai puternica decat o dependenta de droguri. Acum poate aceasta formulare este putin agresiva dar uitati-va putin in jur si veti vedea aceasta dependenta in diferite forme peste tot. Deseori se intampla sa fie o perioada in care tot ce vrea un individ este sa joace un anumit joc. World of Warcraft de exemplu este un joc care poate creea foarte multa dependenta, in special la inceput. Starcraft 2 cand va aparea de asemenea va face multi baieti in special sa nu iasa din casa cu zilele poate saptamanile. Aceasta dependenta poate duce la situatie limita. De exemplu, in urma cu ceva timp un tip asiatic (japonez sau chinez nu mai tin minte exact) si-a omorat fratele pentru ca ii stersese personajul din WOW. Un alt asiatic a murit dupa ce corpul a ramas prea epuizat dupa un joc de vreo 48 de ore de Counterstrike. Eu personal cand a aparut Smackdown vs Raw 2007 pe playstation l-am jucat vreo 4 zile in continuu (cu pauze de somn, verificat mail-ul si mancat) dar am dormit in total maxim 10 ore in alea 4 zile. Mai nou am jucat Conquizdator vreo 30 de jocuri la rand, din nou mult pentru ca faceam doar pauza de un Kent 8 din cand in cand intre jocuri si nu am mancat nimic intre timp. Ganditi-va atent sa vedeti daca nu cumva si voi ati fost dependent de un joc pe calculator la un moment dat, poate un Counterstrike, o Dota, un Unreal Tournament, un Age of Empires, un Diablo II, un WOW cu sau fara expansion etc etc. Cazuri pot fi multe si extremele tind uneori sa devina realitate.

Daca dependenta de jocuri video va fi catalogata ca o boala psihica sau nu urmeaza a fi vazut dupa o decizie oficiala in SUA. Probabil daca ramane catalogata asa se vor face demersuri si in Europa pentru acelasi verdict ca doar nah, tre sa copiem americanii ca altfel nu suntem in pas cu scena politica din Romania.

2 comentarii:

Anonim spunea...

o fi sau nu boala psihica nu stiu si nu ma afecteaza..am si eu momente knd devin obsedata de un joc dar spre bucuria mea ma plictisesc repede de ele....o exceptie ar fi...Family Guy-the game...it rocks. Faza kre e,omul se plictiseste dak nu iee in oras,nu socializeaza asa k isi face el propria bucurie si propria lume jucand un joc ce-l caracterizeaza...dar d la asta si pana la a omora un frate...damn k e o cale lunga...deh..exista si psihopati p lumea asta si de ce nu..oricare dintr noi poate fi unul din ei dak suntem suparati si enervati la culme...e ca si cum ai spune k toata lumea este bolnava psihic:)

Anonim spunea...

E un articol cu tenta, sincer. Daca sunt cateva cazuri care nu stiu cum sa se opreasca, nu inseamna ca e vina jocului. Daca se gasesc dobitoci care sa joace counterstrike pana epuizare nu inseamna ca toti fac asa si, mai ales, nu inseamna ca jocul trebuie interzis.De exemplu, asiaticul ala si-a omorat fratele din cauza WOW, dar pe mine jocul ala ma plictiseste mai ceva ca un gras pe plaja in chiloti. Deci, este oare jocul problema? Sau e ceva in neregula cu omul in sine. Think about it. Daca era jocul de vina, erau mai multi aia care faceau d-astea decat aia normali.