duminică, 29 iulie 2007

Se scumpesc locuintele

Ce putem observa in ultimul timp la piata imobiliara din Romania? In primul rand se poate observa o scumpire de la an la an a devenit o realitate si nu e chiar una neglijabila. Intrebarea care se pune este de ce? Chiar este o situatie paradoxala la mijloc. Cumparam o casa si peste un an va avea un pret de vanzare mult mai mare. Aceasta este o modalitate perfecta de imbogatire de care au profitat multi, probabil cel mai cunoscut personaj fiind Gigi Becali.

Lipsa unor apartamente libere si a terenurilor de constructii combinat cu salarii mici pentru muncitori, chiar si cei calificati, sunt doar cativa dintre factorii care influenteaza scumpiri asa de drastice. EuroMetropola (o companie imobiliara) a realizat un studiu care a pus accent pe acesti factori. Dupa caderea comunismului numarul constructorilor din Romania a scazut la o treime. Multi muncitori au "migrat" in strainatate si asta a dus la o scumpire a mainii de lucru in Romania. Marin Monica, Partner Manager la EuroMetropola a declarat:
"Scumpirea locuintelor ca rezultat al migratiei fortei de munca spre alte tari europene unde muncitorii calificati sunt mai bine remunerati e un fenomen la care asistam de mai bine de 5 ani. In aceasta situatie, una dintre masurile care se pot lua pentru a-i motiva pe muncitori sa ramana in tara sa lucreze, este aceea a majorarii salariilor. Ca si dezvoltator, stii cat de importanta este mana de lucru pentru ca lucrarile sa se finalizeze in termenul promis, iar calitatea sa atinga anumite standarde de exigenta"
Statul roman a raspuns cat de cat si incepand cu 1 ianuarie 2007 s-au marit salariile minime pentru muncitori calificati cu 23%. De asemenea salariul brut minim al muncitorilor necalificati a crescut de la 440 RON la 500 RON (modificare ce se va simtii la sfarsitul anului) urmand ca anul 2008 sa aduca o marire pana la 700 RON iar 2009 o majorare pana la 900 RON (sunt curios daca proiectele astea se vor realiza pentru ca sigur va aduce cu sine si nevoia de marire a altor salarii).

Momentan se scumpesc locuintele. Oare cand se va stopa sau macar micsora aceasta crestere in preturi. In orase precum Bucuresti nu iti mai permiti sa mai cumperi un apartament acum daramite peste cativa ani in acest ritm.

Niciun comentariu: