duminică, 1 iulie 2007

Nu vor fi note mari la Bacalaureat

Vineri s-a desfasurat proba de Limba si Literatura Romana scris la Bacalaureat. Dupa extragerea subiectului s-a dezlantuit iadul datorita ultimului subiect care a cerut elaborarea unui eseu argumentativ in care sa se prezinte imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la ideile exprimate in afirmatia critica: ,,Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului; traditionalismul e un stil, o formula inventata de poetii moderni iesiti adesea din scoala simbolismului''. Afirmatia apartine lui Nicolae Manolescu si face parte din "Metamorfozele poeziei". Acest subiect a uimit si asta e putin spus. A aparut o contestare puternica formulata de catre elevi si profesori. Insusi Nicolae Manolescu a afirmat:
"Daca profesorii care l-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani. Ideea in sine este foarte simpla - traditionalismul este o formula noua care se revendica de la trecut. Subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat, mai ales in absenta bibliografiei critice."
Deci avem un subiect "foarte dificil" la un examen care ar trebui sa fie de nivel mediu. Mina Rusu, Inspector de Limba si Literatura Romana in cadrul Ministerului Educatiei a avut de spus ca:
"Ultimul subiect de la literatura romana este greu, nu vor fi note prea mari."
Multi elevi au ramas blocati, multi nu stiau ce sa zica iar cei de la specializari tehnologice au fost clar socati la vederea subiectului care la urma urmei nici nu prea se preda pe la scoala pentru ca e considerat ca de nivel avansat si nu are ce cauta la bacalaureat. Uitati ca din nefericire a venit si elevii sunt distursi, terorizati pur si simplu si stau acum si invata non stop pentru restul probelor cu certitudinea in inimi ca va fi la fel de greu. Sa speram ca nu va mai fi chiar asa de rau!

Niciun comentariu: